Jaguar XE Forum banner

Zrobiłem coś niewyobrażalnego - Adblue puste - samochód nie odpala!

1 reading
6.8K views 28 replies 12 participants last post by  PhilB  
#1 ·
Jestem prawdopodobnie najgłupszą osobą, która pozwoliła, aby moje ad blue się skończyło, zanim je uzupełniłem.
W każdym razie, mimo że napełniłem je po brzegi, wciąż nie chce się uruchomić, ponieważ wyświetla się komunikat „dodaj 3,5 l”.
Czy ktoś wie, jak ponownie uruchomić silnik? (Najlepiej z domu)
Dzięki.

#3 ·
Obawiam się, że jesteś w czarnej dupie. Jedynym sposobem na ponowne uruchomienie jest zresetowanie timera, a to można zrobić tylko za pomocą dedykowanego oprogramowania przez głównego dealera lub niezależnego. Nigdy nie napełniaj również zbiornika Adblue po brzegi. Może to spowodować zakłócenia czujnika.

#5 ·
Cóż... jak już wspomniałem, potrzebujesz oprogramowania na poziomie dealera. Z którego roku jest Twój xe?

#6 ·
Tak. Robiłem długie kilometry i późne noce i zasadniczo ignorowałem to, mając nadzieję, że zrobię to w weekend. Dosłownie miałem Adblue gotowe, a samochód nie dojechał do domu. Duży błąd, którego już nie popełnię!
To Jaguar XE 2L diesel z 2017 roku.

Dzięki za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi.

#7 ·
Więc bardziej prawdopodobny model 2018, musisz znaleźć kogoś z pathfinderem. Unikałbym głównych dealerów, ponieważ wezmą za to rękę i nogę

#8 ·
Więc bardziej prawdopodobny model 2018, musisz znaleźć kogoś z pathfinderem. Unikałbym głównych dealerów, ponieważ wezmą za to rękę i nogę
Spróbuj nacisnąć przycisk pomocy... podadzą Ci cenę za udział, ale może to być tańsze niż pójście do dealera lub niezależnego specjalisty Jaguara, ale upewnij się, że potwierdzą, że mogą to naprawić, w przeciwnym razie po prostu wyślą Cię do dealera

#9 ·
ROZWIĄZANE!
Mała aktualizacja, udało mi się to ponownie uruchomić.
Mój sąsiad, który jest mechanikiem, przyniósł jeden ze swoich narzędzi ODB... nie pathfinder... i po sporej ilości kombinowania udało mu się to ponownie uruchomić.
Musieliśmy zresetować czujnik Adblue. Lampka ostrzegawcza zmieniła kolor z czerwonego na żółty i poinformowała mnie, że pozostało mi 35 mil. Następnie, gdy uruchomiłem samochód, usłyszałem wiele bulgoczących dźwięków, a następnie licznik pokazał, że pozostało mi 8500 mil, a lampka ostrzegawcza zgasła.

Mam nadzieję, że jeśli ktoś będzie miał ten problem (w co wątpię), to to rozwiązanie nie będzie takie złe.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

#10 ·
Wowzer, to jest pierwszy! Brak resetu oprogramowania JLR. Ładne. Czy możesz dowiedzieć się, jakiego obd on używa?

#11 ·
Tylko słowo ostrzeżenia, jeśli masz nowszy samochód, obd to doip i używanie sprzętu diagnostycznego innego niż jlr spowoduje, że wyświetlacz informacji przejdzie w stan, w którym nie będzie prawidłowo przechodził w stan uśpienia i rozładuje akumulator, istnieje poprawka od jlr, aby to naprawić, to samo dotyczy sytuacji, gdy zabierasz samochód na przegląd techniczny, a warsztat używa podłączonego sprzętu do testu przeglądu technicznego, nie powinien być używany w produktach jlr, ponieważ robi to samo

#13 ·
......... to ta sama historia, gdy zabierasz samochód na przegląd techniczny, a warsztat używa podłączonego sprzętu do testu technicznego, nie powinien być on używany w produktach JLR, ponieważ robi to samo
Może jestem trochę spóźniony, ale dlaczego stacja kontroli pojazdów miałaby łączyć się z samochodem elektronicznie?
O ile wiem, są to wszystkie kontrole fizyczne/wizualne, poza kontrolą emisji spalin przeprowadzaną przez rurę wydechową?

Części samochodowe sprawdzane podczas przeglądu technicznego

#12 ·
Czy możesz zdefiniować, co jest nowsze? Mam 2018, które jest DoIP i nie widziałem takiego problemu.

#26 ·
Wszystkie modele od 2018 roku wzwyż to doip

#27 ·
Jestem prawdopodobnie najgłupszą osobą, która pozwoliła, aby mój ad blue się skończył, zanim go uzupełniłem.
W każdym razie, mimo że napełniłem go po brzegi, wciąż nie chce się uruchomić, ponieważ mówi „dodaj 3,5 l”.
Czy ktoś wie, jak ponownie uruchomić silnik? (Idealnie z domu)
Dzięki.
Więc utknąłem na stacji benzynowej od ponad godziny po napełnieniu ad blue po tym, jak pomarańczowa lampka ostrzegawcza zmieniła kolor na czerwony. Samochód nie chciał się uruchomić. Pomocny facet powiedział mi, jak go zresetować i zadziałało. Musisz nacisnąć przycisk start, ale bez wciskania pedału hamulca. Przytrzymaj przycisk przez około 10 sekund i zrób to 3 razy, czekając kilka sekund pomiędzy. Następnie po prostu uruchom normalnie, z nogą na hamulcu i voila!

#28 ·
Tak więc utknąłem na stacji benzynowej od ponad godziny po zatankowaniu adblue po tym, jak zapaliła mi się pomarańczowa lampka ostrzegawcza, która turPomocny facet powiedział mi, jak to zresetować i zadziałało. Musisz nacisnąć przycisk start, ale bez wciskania pedału hamulca. Przytrzymaj przycisk przez około 10 sekund i zrób to 3 razy, czekając kilka sekund pomiędzy. Następnie po prostu uruchom normalnie, z nogą na hamulcu i voilà!
Bezcenne info.... musi być przypięte w sekcji "jak zrestartować po wygaśnięciu ostrzeżenia adblue bez ponownego uruchomienia silnika" lub podobnej