words fail me!

Audio, Navigation, Electronic Faults and Fixes
BrianS
Posts: 105
Joined: Tue Oct 10, 2017 8:17 pm
Location: London

words fail me!

Post by BrianS » Fri Jan 04, 2019 2:29 pm

So I had my 1 year old XE serviced on 11th December. I told them about the fact that the stop/start had not worked for 6 months.

Surprise, surprise they just said the battery needed charging - very sceptical considering the well versed problems with jaguar stop/start and batteries but I accepted this as at least the stop/start was working.

I used the car regularly since, including a returning day trip to Ely from London on Boxing Day. Not used since as I had the flu. Today I get in the car and the battery is completely dead!

Currently waiting jaguar technician to arrive and hopefully they carry new batteries rather than just jump starting having to book in with the cowboys at Jaguar who serviced the car.

I've had the car 1 year. It failed within the week I got it with a leaky air hose and now a battery fault.

This is the last Jaguar I will own - premium brand my arse!
XE 250PS Portfolio 67 Narvic Black, Pro system, parking pack


chrisjp
Posts: 46
Joined: Sun Dec 24, 2017 5:11 pm
Location: Seascale, Cumbria

Re: words fail me!

Post by chrisjp » Fri Jan 04, 2019 3:00 pm

Yes it does seem that modern batteries can just instantly fail completely - rather than gradually die as older batteries did, giving you some advance warning. Although to fail after just one year is unusual and suggests some sort of manufacturing fault. At least the car was a home when this failure occurred and didn't leave you stranded - it could just as well have happened when parked up during a journey as happened to me in a different (non Jaguar) car some time ago.
Since the boot on the XE can only be opened when there is a live battery this is a good reason not to keep in it any Li battery jump starter that you may carry for such emergencies!
Chris Phillips. Jaguar XE Prestige 250 PS MY19. Fuji white with cream leather, privacy glass, xenon lights, heated steering wheel, memory pack, parking pack, Pro navigation 380w, configurable dynamics, space saver spare wheel, folding rear seat.


mash101_98
Posts: 206
Joined: Mon Oct 22, 2018 5:36 pm
Location: Birmingham

Re: words fail me!

Post by mash101_98 » Fri Jan 04, 2019 3:06 pm

Sounds awful and I would be livid also.

Although, I know when it was sorted again I'd be back in love with the car soon after!

I hate it when you get poor service as a customer and there's quite a few companies or branches of places I just won't give my business to anymore, but I do have to keep telling myself that a brand new car these days is quite a complex bit of kit and can't always be perfect so I am not going to let any niggles bother me too much. :|
Waiting on an R-Sport, 250 PS Petrol in Santorini Black. :lol:


User avatar
lexie
Posts: 149
Joined: Sun Mar 13, 2016 5:46 pm
Location: Chichester

Re: words fail me!

Post by lexie » Fri Jan 04, 2019 3:30 pm

I had a similar situation with the stop start gradually failing from 6 months, to being completely absent at 9 months irrespective of how far the car was driven (it does a high speed 80 mile round trip every week). At 12 months old, for the first service, the workshop kept the car overnight and the battery was replaced, which got the stop start working properly again. Now at three years old it has disappeared again, although probably due to not being driven as much, so I plugged it into a Ctek charger overnight and the stop/start is back. It seems to be very fussy about the battery being perfect, I read on here that new XE's now have a 95Ah battery in place of the 80Ah battery which mine has.

It's true that modern batteries seem to die suddenly. A while back, I got in my five year old Fiat 500 on a particularly cold morning, after having driven 200 miles that previous day, starting the engine to defrost the windows. After a couple of minutes, I tried to open the frosted drivers window and the engine stalled. Turned the ignition key......nothing.......no dash lights........no starter solenoid click.......no interior light.......completely dead......as if the battery was disconnected. It just needed a new battery.
R-Sport 200ps Ammonite grey, parking pack, split fold rear seats, space saver, 14 way seats


BrianS
Posts: 105
Joined: Tue Oct 10, 2017 8:17 pm
Location: London

Re: words fail me!

Post by BrianS » Fri Jan 04, 2019 3:47 pm

its a great car but I put a reasonable amount of reliability over everything else. I 've had new fords, nissans and vauxhalls over the years and never had any problems in the first 3 years. I had the same stop/start problem with XF I had before this and now the XE has had two faults in the first year.

It was a toss up between this XE and a Skoda Superb 280PS - I think I made the wrong choice
XE 250PS Portfolio 67 Narvic Black, Pro system, parking pack


XE123
Posts: 51
Joined: Sat Sep 22, 2018 8:49 am
Location: West Midlands

Re: words fail me!

Post by XE123 » Fri Jan 04, 2019 6:12 pm

Am I the only one that turns start stop off entirely every time I get in the car?
Jaguar XE - Caesium Blue 25t R-Sport :)


BrianS
Posts: 105
Joined: Tue Oct 10, 2017 8:17 pm
Location: London

Re: words fail me!

Post by BrianS » Fri Jan 04, 2019 6:16 pm

XE123 - that's not really the point. They fit it, it should work.

Anyway jaguar technician arrived - confirmed battery dead, however he charged for 10 minutes with engine running and was at 625/800 and holding with engine running. So he couldn't give me new battery.
Now have to rebook into dealer for test to see what might have caused battery to drain over one week.

Anyone had something similar?
XE 250PS Portfolio 67 Narvic Black, Pro system, parking pack


User avatar
Mikeyjd
Posts: 111
Joined: Thu Aug 09, 2018 3:10 pm
Location: Wales

Re: words fail me!

Post by Mikeyjd » Fri Jan 04, 2019 7:11 pm

I bought a year old XE a few months ago. The stop/start never really worked but I didn't really bother as I don't like them anyway. After a few weeks the engine warning light came on, so I booked it in for service and also mentioned the stop/start, as I thought I may as well get it all working properly. The car was kept in overnight and they charged the battery fully, also sorting out a loose wire or whatever causing the fault light. The start/stop failed again almost straight away, and the fault light came on again shortly afterwards. It was booked in again and left for a couple days. A new battery was fitted and that has seemed to sort out the start/stop except when the car is very cold. Also some part was replaced to cure the fault light. After a couple if weeks the fault light started to reappear again intermittently. I have booked it in yet again but it cannot be looked at for almost 2 weeks. I said I hoped the the fault light issue doesn't cause a long term problem and I was told it should be alright. It is very frustrating as a couple of niggly issues are spoiling my enjoyment of a car I was looking forward to so much. It will be the 4th time the car is going in for service in the 4 months I have owned the car. (it went back after 1 day due to faulty air conditioning). I could understand if it was an old car or a cheap runabout, but it is a nearly new premium car (well over £40,000 when new) with 7000 miles on the clock when I bought it.
2018MY R Sport. 240bhp AWD. - Meridian, Black pack, Parking pack, plus loads of extras.


wdig
Posts: 57
Joined: Fri Jul 15, 2016 10:55 pm

Re: words fail me!

Post by wdig » Fri Jan 04, 2019 9:05 pm

Brilliant car: the only problem I have had with mine is the s/s issue. Both the selling dealer and the local one I had it looked at checked the battery as OK, but I could see from their read outs that they had used the superseded check equipment previously mentioned on this forum.
Print out a copy of SSM73824, take it with you and ask what tester they had used to check the battery. If its a Midtronics EXP-1080 then produce your copy and ask for their comments.


User avatar
XES Owner
Posts: 416
Joined: Thu Apr 09, 2015 2:50 am
Location: East Anglia

Re: words fail me!

Post by XES Owner » Fri Jan 04, 2019 9:23 pm

BrianS, when your car is in your retailers for a battery check, get them to check the alternator as well.
My battery went flat while I was driving and it turned out the alternator had failed.
The car 'works' for a while after the alternator fails but eventually the battery goes flat.


Post Reply

Return to “Electronics and In Car Entertainment”