Stop/Start again a few thoughts

Faults and Technical chat for the Jaguar XE
User avatar
Gojira
Posts: 269
Joined: Fri Feb 02, 2018 5:41 pm
Location: Sandwell, West Midlands

Re: Stop/Start again a few thoughts

Post by Gojira » Wed May 15, 2019 9:32 am

Mike Rometer wrote:
Wed May 15, 2019 8:49 am
Vespa wrote:
Wed May 15, 2019 8:18 am
Alan, I had the dealer do it for me to avoid any problems. I don't have an Obeone kanobe test item. Several on here say it's just a straight forward swap with reprogramming of radio and windows and the re entering of phone numbers but I also heard it needs telling waht battery is fitted. Halfords will fit and supply a Halfords battery (Yuasa) and guarantee everything works. I think its about £40 without looking. My dealer chrged me £50. Iwaited and they had it in the worshop 90 mins, so Idon't know what they were doing to it.
Finding a mechanic, sorry 'Technician'? :o
Last time I had a battery swap on the Insipid, I let Halfords do it to save all the messing about...

How many Halfords "mechanics" does it take to find a 13mm socket?

Hint - the answer is more than the number of arms I have! :lol:
A pre-facelift Portfolio 300, in Caesium Blue. With more toys than you can shake a stick at! :lol:


Wastegate84
Posts: 219
Joined: Wed Oct 28, 2015 9:29 pm

Re: Stop/Start again a few thoughts

Post by Wastegate84 » Wed May 15, 2019 9:39 am

PhilB wrote:
Wed May 15, 2019 9:01 am
Vespa wrote:
Wed May 15, 2019 8:18 am
I waited and they had it in the worshop 90 mins, so Idon't know what they were doing to it.
Fixing the stop/start modules probably.......................... :mrgreen:
You joke but disconnecting the battery will have given all the modules a hard reset which could have made a difference. They also could have just uploaded the latest software.... ;)


User avatar
PhilB
Posts: 6004
Joined: Mon Aug 17, 2015 12:57 pm
Location: South Buckinghamshire

Re: Stop/Start again a few thoughts

Post by PhilB » Wed May 15, 2019 11:36 am

Wastegate84 wrote:
Wed May 15, 2019 9:39 am
You joke but disconnecting the battery will have given all the modules a hard reset which could have made a difference. They also could have just uploaded the latest software.... ;)
Well, if a software update for my digital dash made mine work for the first time in 18 months then anything is possible.
:lol:
MY20 Evoque P300 HSE.
Previously: 2015 XE S 340, British Racing Green. 2017 XE S 380, Carpathian grey.


User avatar
Mike Rometer
Posts: 432
Joined: Tue Mar 19, 2019 10:28 am
Location: N. Staffs

Re: Stop/Start again a few thoughts

Post by Mike Rometer » Wed May 15, 2019 12:44 pm

Wastegate84 wrote:
Wed May 15, 2019 9:39 am
PhilB wrote:
Wed May 15, 2019 9:01 am
Vespa wrote:
Wed May 15, 2019 8:18 am
I waited and they had it in the worshop 90 mins, so Idon't know what they were doing to it.
Fixing the stop/start modules probably.......................... :mrgreen:
You joke but disconnecting the battery will have given all the modules a hard reset which could have made a difference. They also could have just uploaded the latest software.... ;)
I used to have to do that periodically with my Samsung phone! :? Take out and re-fit the Sim card and the battery, and it would behave again for a while.
Jag No 3. 2 Litre petrol Prestige 200. Italian Racing Red. 65 plate

My other vehicle is coal fired. 8-) (very lo-tech)


Wright24
Posts: 20
Joined: Wed Nov 07, 2018 10:20 pm
Location: Kent

Re: Stop/Start again a few thoughts

Post by Wright24 » Wed May 15, 2019 7:28 pm

Back from local dealer and some interesting points! No fault codes found when plugged in but that’s no shock. They found the ‘cold cranking amps’ were low and needed to reset the battery monitoring system. All running okay now but will see how long it lasts!

Did enquire if a larger amp battery would make a difference and was told yes but the system would need to be told it is bigger. Leans completely that Vespas battery replacement idea seems to be the winner.

Also had the software updated from 3.2 to 3.4 non pro. Audio sounds a lot better I think but haven’t noticed any other improvements but do hope that this fixed my issue. If not it’s new battery time and 95amp at that.


User avatar
Pongo
Posts: 237
Joined: Mon Aug 27, 2018 8:16 pm
Location: Worcestershire

Re: Stop/Start again a few thoughts

Post by Pongo » Wed May 15, 2019 9:47 pm

I've had my XE for 9 months and done 7,000 miles and the Start/Stop hasn't activated once. Which is nice.
2016 XE-S 340


User avatar
Vespa
Posts: 4891
Joined: Sun Oct 11, 2015 10:50 am
Location: North West UK

Re: Stop/Start again a few thoughts

Post by Vespa » Thu May 16, 2019 7:54 am

Then we may have the answer, cranking amps are too low on the 80Ah battery.
180 diesel XE R Sport, with many extras :D


Wastegate84
Posts: 219
Joined: Wed Oct 28, 2015 9:29 pm

Re: Stop/Start again a few thoughts

Post by Wastegate84 » Thu May 16, 2019 8:34 am

My 80Ah has been faultless for almost 4 years. Start stop always works.


User avatar
Mike Rometer
Posts: 432
Joined: Tue Mar 19, 2019 10:28 am
Location: N. Staffs

Re: Stop/Start again a few thoughts

Post by Mike Rometer » Thu May 16, 2019 9:27 am

Thinks! To change the battery you must first disconnect the old one,yes? Has anyone tried (or had tried by dealer) just disconnecting for say 10 mins and reconnecting? Cold re-start to all systems could perhaps trigger a reaction.
Jag No 3. 2 Litre petrol Prestige 200. Italian Racing Red. 65 plate

My other vehicle is coal fired. 8-) (very lo-tech)


User avatar
PhilB
Posts: 6004
Joined: Mon Aug 17, 2015 12:57 pm
Location: South Buckinghamshire

Re: Stop/Start again a few thoughts

Post by PhilB » Thu May 16, 2019 10:00 am

How many with issues have booked the car in at the dealer for the most recent software update?
(copied from page 63)
"JTB00664NAS2 dated February 5, 2019
SITUATION:
The Auto stop/start system may not function as expected.
CAUSE:
This may be caused by a Gateway Module (GWM) software error.
ACTION:
Should a customer express this concern, follow the appropriate Diagnostic Procedure"

If so has it worked?
I also see a recent post that the Ctek either doesn't do much good and should only be used once a year on recon and/or it could actually harm the type of battery we have ?
How many have failed to realise the reason it doesn't work at a particular time could be one of the many reasons in the manual why it doesn't work?
How many don't double lock the car and/or keep the keys more than 5 metres away to prevent the car not shutting down properly and draining the battery?
MY20 Evoque P300 HSE.
Previously: 2015 XE S 340, British Racing Green. 2017 XE S 380, Carpathian grey.


Post Reply

Return to “Faults & Technical”