Stop/Start again a few thoughts

Faults and Technical chat for the Jaguar XE
ms1012
Posts: 63
Joined: Mon May 07, 2018 6:55 pm
Location: Glasgow

Re: Stop/Start again a few thoughts

Post by ms1012 » Tue Aug 06, 2019 5:46 pm

I'll definitely try hard not to be fobbed off. On reflection, I think the CCA statement is interesting. He's either saying that the car isn't charging the battery sufficiently (fine, software update for that?) or that the battery is lacking capacity (new battery?). Mind you, I'm taking the whole statement with a pinch of salt after he also said my rear wheels are on 1mm profile after passing MOT last week with zero advisories or issues (MOT done at same dealer, interestingly enough).
MY 2016 180D XE Portfolio - Corris Grey - Nokian WD4 winters


ms1012
Posts: 63
Joined: Mon May 07, 2018 6:55 pm
Location: Glasgow

Re: Stop/Start again a few thoughts

Post by ms1012 » Sun Aug 11, 2019 11:59 am

Got the car back from its dealer visit (they had it for 3 days).

It received software updates to the BCM (slow clock), GSM (throttle hesitation) and PCM (start/stop) modules. I have noticed a new start/stop indicator on my instrument panel that was not there before (green A with circle when start/stop is activated - yes it works again, a white A with circle when start/stop is enabled).

I also got a vehicle health check report with everything green again - brake pads on 8 & 6mm, brake discs all ok, tyre tread depth 5mm.

With my old Volvo, I got the latest software updates whenever the car got its annual service from Volvo. It would be great if Jaguar had a similar policy, though if 3 software updates took 3 days, I'd dread to think how long a service would take!
MY 2016 180D XE Portfolio - Corris Grey - Nokian WD4 winters


User avatar
PhilB
Posts: 6453
Joined: Mon Aug 17, 2015 12:57 pm
Location: South Buckinghamshire

Re: Stop/Start again a few thoughts

Post by PhilB » Sun Aug 11, 2019 12:58 pm

PhilB wrote:
Thu Jul 11, 2019 7:59 am
This topic seems to have run it's course so it's time to call an end to it.
If stop start isn't working in the first instance look at the list in the manual as to when it may not work.
If it is persistently not working then have a dealer apply the latest software update for the battery modules which fixes things.

Thanks.
2nd time of asking.
:D
MY20 RR Evoque P300 HSE.
2015 XE S 340, British Racing Green.
2017 XE S 380, Carpathian grey.


User avatar
147daytona
Posts: 1118
Joined: Fri Jul 08, 2016 8:50 pm
Location: Lowestoft, UK

Re: Stop/Start again a few thoughts

Post by 147daytona » Sun Aug 11, 2019 10:21 pm

PhilB wrote:
Sun Aug 11, 2019 12:58 pm
PhilB wrote:
Thu Jul 11, 2019 7:59 am
This topic seems to have run it's course so it's time to call an end to it.
If stop start isn't working in the first instance look at the list in the manual as to when it may not work.
If it is persistently not working then have a dealer apply the latest software update for the battery modules which fixes things.

Thanks.
2nd time of asking.
:D
Not until we get to 100 pages PhilB :lol:
MY17 240 R-Sport, IRR, Black Pack, Park Pack, Cold Climate Pack, 19" Twin 5 Spokes, Jet/Red Interior, 10 Way + Lumbar, Split Rear Seat, ICT Pro, Illuminated Tread Plates, Configurable Mood Lighting, Alloy Paddles & Pedals, Homelink, Spare Wheel.


User avatar
PhilB
Posts: 6453
Joined: Mon Aug 17, 2015 12:57 pm
Location: South Buckinghamshire

Re: Stop/Start again a few thoughts

Post by PhilB » Mon Aug 12, 2019 7:24 am

147daytona wrote:
Sun Aug 11, 2019 10:21 pm
PhilB wrote:
Sun Aug 11, 2019 12:58 pm
PhilB wrote:
Thu Jul 11, 2019 7:59 am
This topic seems to have run it's course so it's time to call an end to it.
If stop start isn't working in the first instance look at the list in the manual as to when it may not work.
If it is persistently not working then have a dealer apply the latest software update for the battery modules which fixes things.

Thanks.
2nd time of asking.
:D
Not until we get to 100 pages PhilB :lol:
Not a chance!
11 more pages just isn't going to happen.
Poised with the "lock" button on this one...................... :D
MY20 RR Evoque P300 HSE.
2015 XE S 340, British Racing Green.
2017 XE S 380, Carpathian grey.


spritely
Posts: 395
Joined: Mon Sep 17, 2018 4:16 pm
Location: Llanon/Wales

Re: Stop/Start again a few thoughts

Post by spritely » Mon Aug 12, 2019 11:07 am

Ha ha - the thread that just won't die, but also very stop start. I'll get my coat. :lol: :lol: :lol:
Ps Sorry Phil - couldn't resist.
Corris Grey 180D R sport - loving it.


User avatar
Vespa
Posts: 5530
Joined: Sun Oct 11, 2015 10:50 am
Location: North West UK

Re: Stop/Start again a few thoughts

Post by Vespa » Mon Aug 12, 2019 11:25 am

Stop start is now to become a university degree course. :lol: :lol: To go along with all the other garbage that seems to be degree courses. :lol: And before anyone asks, yes I have been to university x 2 :lol:
180 diesel XE R Sport, with many extras :D and working stop/start :lol: Made to work Feb 2019 by me


User avatar
Gojira
Posts: 382
Joined: Fri Feb 02, 2018 5:41 pm
Location: Sandwell, West Midlands

Re: Stop/Start again a few thoughts

Post by Gojira » Mon Aug 12, 2019 1:55 pm

Am I the only bod on here who is -happy- that their stop-start works? :P
A pre-facelift Portfolio 300, in Caesium Blue. With more toys than you can shake a stick at! :lol:


User avatar
Vespa
Posts: 5530
Joined: Sun Oct 11, 2015 10:50 am
Location: North West UK

Re: Stop/Start again a few thoughts

Post by Vespa » Mon Aug 12, 2019 1:58 pm

Gojira wrote:
Mon Aug 12, 2019 1:55 pm
Am I the only bod on here who is -happy- that their stop-start works? :P
No, I am happy mine now works and my mpg is much better. :D
180 diesel XE R Sport, with many extras :D and working stop/start :lol: Made to work Feb 2019 by me


Thorn
Posts: 360
Joined: Sat Nov 25, 2017 4:42 pm
Location: Leeds

Re: Stop/Start again a few thoughts

Post by Thorn » Mon Aug 12, 2019 2:08 pm

The fix I reported on 6th July (p85 of this thread) is still working, despite my have done no journey longer than about 20 miles since.
So, if you're having problems, get your gateway module checked.


Locked

Return to “Faults & Technical”